Uporabniki nas zadnje dni veliko sprašujete glede pojavnih okenc, ki vas sprašujejo glede dovoljenja za uporabo t.i. piškotkov na vseh spletnih straneh, med drugim tudi naših.

Kaj je piškotek?

Piškotek (ang. cookie) je majhna datoteka, ki vam jo ob obisku strani na vaš brskalnik naloži spletna stran. Ti razlogi so lahko tehnične ali poslovne narave.

Zakaj se moram ukvarjati še s tem?

Lastniki in / ali upravniki spletnih strani so lahko uporabljali poljubne piškotke v neomejenih količinah, ne da bi za to potrebovali dovoljenje obiskovalcev spletnih strani. Tako so “zalezovali” uporabnike tudi po drugih straneh, spremljali njihovo obnašanje, jih profilirali ter take podatke prodajali oglaševalcem ali drugim za to zainteresiranim podjetjem.

Neslavni rekorder po količini piškotkov na spletni strani je lesnumeriques.com – stran ima kar 162 piškotkov (stanje: 24 januar 2019 ob 13:33).

Evropska Unija se zelo trudi varovati zasebnost njenih državljanov na internetu, zato so sklenili, da ta “divji zahod” s piškotki uredijo. Dana je bila direktiva in tako imamo novi Zakon o elektronskih komunikacijah (157. člen ZEKom-1), ki nalaga vsem lastnikom spletnih strani, ki uporabljajo piškotke, da od uporabnika pridobijo soglasje za njihovo uporabo.

Cilj je bil torej varovanje zasebnosti, ki pa je bil zakonsko zelo nerodno implementiran. Posledica je, da lahko kar je pripeljalo do uporabnikom ne preveč prijaznih tehničnih rešitev.